Select Page

1./Mi valójában a fogkő?

Fogkőnek  nevezzük a  fogakon az elmeszesedett lepedéket. Étkezés után a  fogakon visszamaradt ételmaradékból alakul ki  a lepedék vagyis plakk alapja, amely elkezd fermentálódni, savasodni  és amelybe  elkezdenek szaporodni a szájban levő bacillusok, főleg a szénhidrátbontó és ezáltal savtermelők mint pl. a Streptococcus mutans és a lactobacillusok. Ezek baktériumkollóniákat alkotnak a lepedékben.  A nyálmirigyek kivezetőcsatornája közelében, ahol sűrűbb, koncentráltabb a nyál , kicsapodnak belőle  24 óra alatt  bizonyos ionok ,mint pl. a foszfátok és igy a lepedék ezeken  a helyeken különösen gyorsan elmeszesedik. Ezen helyeken a fognyakon az alsó metszőfogak  nyelv felőli  oldalán és a felső őrlőfogak pofa felőli felületén  jelenik meg először a fogkő, tehát ezek a tipikus helyek. A fogkő  tehát sárgásfehéres lemoshatatlan rétegként jelenik meg a szájban.

2/Mennyi idő kell a fogkő kialakulásához?

Ha nem mosunk fogat, nagyjából már 24 óra alatt  a szájüregben lévő lepedék  kezd elmeszesedni, tehát  fogmosással nehezen távolitható el. Ekkor kezd  a fogkő kialakulni. Nagyon  fontos a fogkőtermelés meggátolása érdekében a naponta legalább kétszeri  alapos fogmosás , mert igy eltávolitva a lepedéket, meggátoljuk annak elmeszesedését. Érdemes ezt betartani, mert igy lassitjuk  a fogkő kialakulását. Ha a fogmosás elmarad, akkor már egy hét múlva láthatóvá válik a fogkő a szájban.

A fogkő kialakulására a fogmosás mellett kihat még a nyál mennyisége és milyensége is. Ezért magyarázhatjuk azt , hogy korral miért nő a fogkő mennyisége még rendszeres fogmosás mellett is, mivel kevesebb a nyál és gyengébb a hatása. A dohányzás  és egyes gyógyszerek is csökkentik a nyáltermelést. Ha pedig elég és hig a nyál, akkor a szájüregben kimossa a fogközökből az ételmaradékokat, és nem tud az  fermentálódni.  A nyálnak van még un. pufferkapacitása is ami azt jelenti, hogy semlegesiti a savasságot vagy a bázikusságot, csak enyhe bázisos ph –ig, ami a szájüreg ph-ja kb 7,4. Ha ez a funkció gyengébb, akkor a savasság károsan hat.

3/Látszik a fogkő a tükörben?

A kialakult fogkövet a tükörben is megpillanthatjuk, ha alaposan megvizsgáljuk a szájüregünket, mivel jellegzetes helyeken termelődik. Vizsgáljuk meg az alsó metszők nyelv felőli felületét, és a felső őrlőfogak pofa felőli oldalát. Ha az iny felett ezen helyeken látunk sárgásfehér lemoshatatlan réteget, akkor nekünk is van fogkövünk. Olyan embereknék akik ritkán vagy egyáltalán nem mosnak fogat vagy nem rágnak ,csak  az álkapocs egyik oldalán,a fogkő befedheti egész fogfelületeket. Ilyenkor már a fogkőfelgyülemlésnek komolyabb következményei lehetnek, és hosszadalmasabb is az eltávolitása a rendelőben. A fogkövet csak a fogorvosi rendelőben lehet szakszerűen és teljesen eltávolitani.

4/A fogkőképződés mindig együtt jár inygyulladással?

A fogkő egyenes kiváltó oka az inygyulladásnak és  befolyásolja annak további folyamatát és a paradontozis vagyis a fogágybetegség  kifejlődését. Mivel a fogkő egy megkövesedett baktériumtelep ezért  a szervezet védekezik ellene.  Az iny felett oxigénben szaporodó baktériumok vannak, mig az inytasakokban lévő fogkövekben már agresszivebb oxigén nélkül szaporodó baktériumok telepszenek meg és szaporodnak.  Szaporodásukkal sok toxint és enzimet , fehérjét is termelnek, melyek megtámadják már  a csontot is. A szervezet védekezik e bacillusok ellen  fehérvérsejteket küldve oda és azok harcolnak ellenük , de még igy is kárositják  saját szövetét, csontját. Inygyulladás keletkezik, megduzzad az iny és olyan immunrendszeri elemek  szabadulnak fel amelyek nem engedik a bacilusoknak, hogy a gyulladt inyzónától mélyebbre jussanak. Ez olyan mint egy állandó csatatér. Amig van fogkő, állandóan védekezik a szervezet. Csak az emberek  10-15%-nak van olyan immunrendszere vagyis védekezőképessége, hogy hatékonyan legyőzze ezen betolakodókat. A legtöbb embernek nincs meg ez a képessége és a bacillusok győznek, inygyulladást és később  az inytapadástól mélyebbre hatolva fogágybetegséget okozva és felszabadulnak olyan anyagok melyek kárositják az inytapadást , az inyt és a csontszövetet.

5/Mit lehet tenni, ha kialakult? Melyek a fogkő eltávolitásának mődszerei?

Ha már kialakult a fogkő, akkor akárhogy súroljuk mégsem  tudjuk eltávolitani. Csakis a fogorvosi rendelőben tudjuk azt eltávolitani, mégpedig professzionális fogkőtisztitóval. Valamikor kézi műszerekkel távolitottuk el a fogkövet, mig manapság leginkább az ultrahangos vagyis a piezoelektromos depurátort használunk ahol egy speciális vékony fémnyúlvány ultrahangos rezgésekkel, természetesen vizhűtés mellett működik. A rezgések erősségét is lehet regulálni.  Ezzel a módszerrel általában igen hatékonyan letisztitjuk a fogakről a fogkövet, kivéve az elhanyagoltabb eseteket . Ha a páciens foga érzékenyebb, akkor lehet adni helyi érzéstelenitőt is, hogy a beavatkozás komfortosabb legyen. De legtöbbször elég , ha gyengébbre vesszük a rezgéseket. Megtisztitjuk a fogak minden felületét, és utánna áttérünk a puha lepedék eltávolitására. Ezt abraziv, dörzsölő pasztákkal érjük el. Kerek kefékre rakva őket kifényesitjük  a fogak felszinét, igy lesöporve a lepedéket. A végső eredmény egy tiszta , sima felületű fogsor, mentesitve a fogkőtől és lepedéktől és ezzel hatványozottan csökkentve a káros baktériumtelepeket a szájüregben egy sokkal egészségesebb  környezetet alakitunk ki. Ilyen környezetben sokkal gyorsabban beállnak a gyógyulási folyamatok, megszűnik a kellemetlen szájszag,eltűnik az inyduzzanat és inyvérzés, és sokszor még a fogágybetegség is javul, feljebb lesz az inytapadás és még a csontszövet is részben begyógyulhat. Ilyen közegben a fogszuvasodás is sokkal lassabban fejlődik ki, és más szájbetegségek is ritkábbak. Az emberek nem is sejtik, hogy egy egyszerű  fogkőtisztitással megvédenék az inyüket, fogaikat és a szájüregüket, szinte egész életen keresztül. Ezért van az, hogy egyes nyugati országokban csak akkor  fizet az egészségbiztositó a fogászati munkákért, ha a páciens rendszeresen járt fogászati ellenőrzésekre és a fogkőtisztitásokra.  Nálunk még nincsenek egészségbiztositók , de lehet, hogy egyszer igy lesz.

Hogy érzi magát az ember a fogkőtisztitás után? Érzi a sima fogfelületet, a  kitisztult fogközöket, és a kellemes leheletet. Néha a fogak érzékennyé válhatnak, az ultrahangos rezgések miatt, vagy ha már van inysorvadás vagy zománckopás vagy netán szuvas fog. Ilyenkor pár napig kell öblögetni a szájüreget nyugtató, gyulladáscsökkentő teákkal, mint pl, a menta vagy kamilla tea , esetleg  érzékenységet csökkentő fogkrémek használatával, mint pl Sensodyne, vagy fluoros öblögetéssel. Pár nap mulva ez a kellemetlenség eltűnik.

6/Hogyan tudjuk házilag kivédeni a fogkőképződést? Mennyire befolyásolja az eredményt a fogkrém milyensége?

Mivel a fogkő már 24 óra  alatt kialakulhat, ezért fontos a reggel és esti fogmosás,hogy igy a lepedékmeszesedést  állandóan megakadályozzuk. Amelett az alapos fogmosás is olyan fontosságú, mivel a kutyafudtában mosott fog nem olyan mint az alaposan ledörzsölt. Ha nem vagyunk alaposak, akkor megmarad  a lepedék egyes helyeken, és az előbb-utóbb elmeszesedik. Egyszerű fogmosással a fogközöket nem tudjuk kitisztitani, igy ott megmarad a lepedék. Ezt fogselyemmel és vékony fogközi kefével tudjuk kitisztitani. A fogselymet óvatosan kel behúzni a fogközbe, az inyig, vigyázva, nehogy benyomjuk még oda a lepedéket. Érdemes odafigyelni a fogkefék gyakori cseréjére is,mert az elgörbült, kifordult sörtéjű fogkefék nem hatékonyak.  Ajánlott a  2-3 havi cseréjük. Inkább sűrű , sörtéjű, de puhább (soft) fogkefét válasszunk, mint keményet, mert az kironthatja a fogzománcot. Ami a fogkrémeket illeti , azoknak másodlagos szerep jut. Jó ha az átlagos fogkrém mellett néha erősebb  dörzshatású fogkrémeket, fogporokat is bevetünk a tárházba, de csak néha, mert gyakori használatuk koptathatja a zománcot.

Vannak házi fortélyok is amelyekkel csökkentjük a fogkő kialakulását. Ezek a következők:

-rendszeres és alapos , naponta kétszeri fogmosás

-fogselyem használata legalább naponta egyszer,

-gyakori szájöblögetés ,különösen étkezés után, ha mással nem , tiszta vizzel. Igy nagyjából kimossuk az ételmaradékokat.

-Ha étkezés előtt bevezetünk egy darabka,  ha lehet érlelt sajt fogyasztását, akkor ezzel csökkentjük a lepedék savtermelő képességét.

-Rágózás  étkezés után  növeli a nyál menyiségét, amely kimossa az ételmaradékokat. Hacsak  lehet, használj cukormentes, xilitolos rágógumit.

7/Mi  a helyzet a szájöblitőkkel? Mennyire javasolt a folyamatos használatuk?  Nem boritja  fel a száj baktériumflóráját?

A szájöblitők általában antibakteriális szerek, melyek baktériumpusztitók. Mivel a szájüregben rengeteg  fajta és számú bacillus él, melyek kölcsönhatása és egyensúlya még ma sem ismert, ezért káros ezt az érzékeny egyensúlyt megbillenteni. Csak akkor indokolt az antibakteriális szájöblitők haználata, ha másképp nem tudjuk leküzdeni a szájüregi gyulladásokat, de akkor is csak megfelelő ideig.

Az antibakteriális szájöblitőkben a baktériumölő rész lehet chlorchexidin, listerin stb, de léteznek, természetes, gyógynövénykivonatú öblitőszerek is , és antibakteriális rész nélküli , csak dezodoráló hatásű öblögetőszerek is.Ezeket gyakrabban is használhatjuk a szájszag leplezésére.

dr Király Éva

Dental Plus fogorvosi rendelő

Újvidék, Narodnog fronta 2a

tel  0638887923

fb, vib, insta.